Kadlíkova jehněčí kýta

Recepty, Jiné maso

Suroviny

jehněčí kýta bez kosti - cca 2,5 kila
uzená slanina
velká hlavička česneku
cibule
mrkev
petržel
celer
sádlo
máslo
olej
hladká mouka
sůl
pepř
nové koření
tymián rozmarýn

Postup přípravy receptu

  1. Jehněčí kýtu jsem omyl, prolisoval česnek se solí, přidal trochu oleje, tymiánu, rozmarýnu. Rozmíchanou směsí jsem vydatně celou kýtu potřel a uložil na dva dny do ledničky. V den přípravy jsem pokrájel zeleninu, dal na pekáček s troškou sádla, a vložil na mírný stupeň do trouby. Kýtu jsem zběžně oškrabal od česneku /nevyhazoval/ a zprudka ji restoval na pánvi. Poté jsem kýtu prošpikoval špalíčkymražené slaniny,.

  2. Prošpikovanou opečenou kýtu jsem položil na mírně osmaženou kořenovou zeleninu, shora polil výluhem z naložení, včetně seškrabaného česneku, přidal trochu piva, a zakryté, na mírném ohni, cca 2,5 hodinky pekl. Průběžně jsem kontroloval, podléval výpekem. Po 2,5 hodinách jsem sebral většinu zeleniny a šťávy /co šlo odebrat/, vrátil tuk zpět a odkrytou kýtu na vyšší teplotu nechal chytit barvu. Zeleninu s výpekem jsem propasíroval, trochu povařil, zredukoval. Pak mírně zahustil troškou mouky.

  3. Servíroval jsem se šťouchaným bramborem a přelivem z výpeku a zeleniny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!