Kachna na červeném vínku, s knedlíky

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 kachna
mořská sůl
černý pepř
drcený kmín
majoránka
4 bobkové listy
6 hřebíčků (dle velikosti kachny může být i více)
3 dl červeného vína (použila jsem klasickou Frankovku)
1 jablko - omyté, zbavené jadřince a rozkrájené na čtvrtky
3 stroužky česneku - nakrájené na drobné kousky
2 cibule - nakrájené nadrobno
trochu vody na případné podlévání
Na zelí:
1 lžíce krystalového cukru
1 větší cibule - nakrájená nadrobno
1 balíček (700 g) červeného sterilovaného zelí
1 dl vína
2 lžíce rybízového džemu (může se vynechat a přidat třeba více cukru dle vlastní chuti)

Postup přípravy receptu

  1. Kachnu omyjeme, uvnitř trup mírně osolíme, opepříme a vložíme kousky jablka bez jádřince, bobkové listy, nakrájenou cibuli a česnek.

  2. Poté kachnu po obou stranách posypeme kmínem, majoránkou (já ji ještě i mírně opepřila, ale jen mírně)

  3. Kachnu dáme do hlubšího pekáče, nepřidáváme žádný tuk či máslo neb ona sama hodně tuku během pečení pustí. Místo toho ji podlijeme vínem, pekáč přikryjme alobalem a dáme do trouby - moje peče na hodně, vám doporučuji na 125°C/257°F a pečeme cca 4,5 hodiny dle velikosti kachny. (Já jsem pekla jenom asi 3,5 hodiny, protože moje trouba peče hodně, pouze na 170°C/338°F a nedá se regulovat).

  4. Asi 10 minut před vyndáním z trouby sundáme obal a necháme udělat udělat jemnou kůrku.

  5. Na zelí nakrájíme nadrobno cibuli, osmažíme ji na tuku sesbíraném při pečení kachny, zalijeme vínem, přidáme zelí a dusíme. V polovině dušení přidáme džem, trochu soli, cukr a dobře promícháme do tužšího stavu. Bramborové knedlíky: Připravíme dle přípravy popsané na obalu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!