Sýrová omáčka s medvědím česnekem

Recepty, Omáčky

Suroviny

cca 350 g masa na řízky - vepřové nebo drůbeží (není nutné)
sůl
pepř mletý
olej nebo máslo
150 g sýru Niva, případně Hermelín, tavený sýr...
30 g medvědího česneku
smetana na vaření nebo ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Plátky námi zvoleného masa osolíme a opepříme, pokud použijeme vepřové maso (karé, kýta...), tak i po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutilo. Na trošce rozpáleného oleje (sádla) plátky z obou stran osmažíme dozlatova a uložíme v teple. Do výpeku nasypeme nastrouhaný, pokrájený nebo rozdrobený sýr, který necháme pomalu rozpustit, přilijeme smetanu (cca 200 ml) a provaříme do požadované hustoty. Dle chuti můžeme opepřit, případně osolit (podle slanosti sýru). Poté odstavíme, ihned vmícháme pokrájený medvědí česnek a můžeme podávat.

  2. Chceme-li bezmasou variantu, roztopíme v pánvi lžíci másla, přidáme sýr a stejně jako v masové variantě ho necháme na mírném ohni rozpustit. Poté přilijeme smetanu, zredukujeme do požadované hustoty, případně dochutíme solí a pepřem. Omáčku odstavíme a vmícháme jemně pokrájený medvědí česnek.

  3. Podáváme s bramborami, noky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!