Jahelník dietní

Recepty, Moučníky

Suroviny

200 g jáhel
750 ml mléka
3 - 4 vejce (150 g)
20 g práškového cukru
1 vanilkový lusk
1 hvězdička badyánu
50 g medu
500 g strouhaných jablek
skořice
50 g strouhaných vlašských ořechů (nebo lískových, každý ať si dá jaké chce)

Postup přípravy receptu

  1. Spařené jáhly vsypeme za stálého míchání do 250 ml vroucí vody a zvolna vaříme. Když se voda začíná odpařovat, přidáme mléko, do mléka přidáme badyán a zbylý prázdný vanilkový lusk, v žádném případě nevyhazovat po oddělání jadérek, které patří do žloutkové směsi, prázdný lusk pustí krásné aroma do mléka a za občasného míchání dovaříme jáhle. Po dovaření nezapomeňte lusk i badyán vyhodit.

  2. Ušleháme si žloutkovou směs: Žloutky ušleháme s cukrem, vanilkou a medem, vmícháme do kaše a zlehka vmícháme sníh z bílků.

  3. Na vysoký vymazaný plech nebo pekáč (já použil oválný s oddělitelným dnem, není důležité jaký plech použijeme, ale musí být vysoký) vlijeme menší půlku jáhlové směsi, poklademe strouhanými jablky, posypeme skořicí a strouhanými ořechy.

  4. Navrch dáme druhou vrstvu jáhlové směsi a pečeme cca 30 minut na 150°C. Po 30 minutách můžeme zvednout teplotu na 180°C, krásně se nám udělá hnědá, křupavá čepička. Dejte pozor, ať jahelník nespálíte. Po dopečení necháme trochu vychladnout a můžeme servírovat. Dozdobíme jakýkoliv ovocem (měl jsem doma už jen pomeranč:-)), kdo chce může si jahelník pomoučkovat cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!