Česnekovo-celerový krém se zakysanou smetanou

Recepty, Polévky

Suroviny

3,5 palice česneku
400 g celeru (na kostky)
3 střední brambory (na kostky)
1 velká cibule na měsíčky
1 zakysaná smetana
2 snítky čerstvého tymiánu
1/3 čajové lžičky drceného kmínu
1 čajová lžička bio vegety (není nutné)
olej (nebo i máslo)
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Troubu jsem si zapnula na 180°C. 2 a 1/2 palice česneku jsem si rozebrala na jednotlivé stroužky (ale ponechala ve slupce), dala do pekáčku, zakápla trochou oleje a dala péct na cca 20 minut za občasného promíchání. Až to bylo hotové, vytáhla jsem česnek ze slupek a dala stranou.

  2. Na oleji (příp. možno na másle) jsem si osmahla cibuli s celerem a lístky ze snítek tymiánu, poté přidala brambory a zalila vodou, aby jí nebylo moc, ale zelenina byla ponořená. Vše jsem nechala 5 minut povařit a přidala zbylý česnek (tentokráte bez slupky), kmín, trochu pepře a bio vegetu. Zelenina se vařila, dokud ze stroužků česneku nezačal vylézat prostředek. To jsem do polévky přidala i česnek opečený a dala jí ještě 5-10 minut.

  3. Poté jsem polévku z ohně sundala, rozmixovala dohladka, vrátila zpátky nad plamen, ale jen velmi mírný, vmíchala jsem kysanou smetanu a rozředila jí ještě trochou vody. V tomto případě jí bylo potřeba nakonec docela dost. Případně ji lze dosolit či jinak dochutit.

  4. Podávat jí je možno s opečenou slaninou, cibulí či krutony nebo jen tak s kouskem pečiva.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!