Újezdecký jáhelník

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

100 g jáhel
360 ml tučného mléka
špetka soli
1 vanilkový cukr
skořice
1 lžíce másla
citronová kůra
2 vejce
4-5 sladkých jablek
hrst rozinek

Postup přípravy receptu

  1. Jáhly dáme do hrnku a třikrát důkladně propláchneme vřelou vodou, naposledy necháme v cedníku okapat. Dno kastrůlku vymažeme tukem, dáme je zpět do hrnku, zalijeme mlékem, přidáme sůl a pomalu vaříme na mírném ohni. Až se mléko úplně odpaří a jáhly jsou měkké, přidáme máslo, vanilkový cukr, citronovou kůru, promícháme a necháme vychladnout.

  2. Vymažeme formu na biskupský chlebíček a vysypeme polohrubou moukou. Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kousky a zapneme troubu na 180 °C. Do studené, vychladlé jáhlové kaše zamícháme žloutky a naposledy zlehka vmícháme tuhý sníh.

  3. Půlku dáme na dno formy, posypeme jablky, rozinkami a posypeme skořicí. Zakryjeme druhou půlkou kaše, stěrkou uhladíme a dáme do trouby zapéct na 45 minut dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!