Újezdecký jáhelník
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 100 g jáhel
- 360 ml tučného mléka
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- skořice
- 1 lžíce másla
- citronová kůra
- 2 vejce
- 4-5 sladkých jablek
- hrst rozinek
Postup Újezdecký jáhelník
Postup přípravy receptu
-
Jáhly dáme do hrnku a třikrát důkladně propláchneme vřelou vodou, naposledy necháme v cedníku okapat. Dno kastrůlku vymažeme tukem, dáme je zpět do hrnku, zalijeme mlékem, přidáme sůl a pomalu vaříme na mírném ohni. Až se mléko úplně odpaří a jáhly jsou měkké, přidáme máslo, vanilkový cukr, citronovou kůru, promícháme a necháme vychladnout.
Vymažeme formu na biskupský chlebíček a vysypeme polohrubou moukou. Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kousky a zapneme troubu na 180 °C. Do studené, vychladlé jáhlové kaše zamícháme žloutky a naposledy zlehka vmícháme tuhý sníh.
Půlku dáme na dno formy, posypeme jablky, rozinkami a posypeme skořicí. Zakryjeme druhou půlkou kaše, stěrkou uhladíme a dáme do trouby zapéct na 45 minut dozlatova.