Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta

Recepty, Moučníky

Suroviny

400 g hladké mouky
150 g bílého jogurtu
1 hera
1 vejce
sůl - špetka
olej (slunečnicový) na potření závinů
Náplň:
8 lžic strouhanky nebo 20 ks nastr. piškotů
12 ks jablek - dle velikosti
cukr krupice
vanilkový cukr
skořice mletá
Dle chuti:
rozinky
ořechy (brusinky)

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme na vál a přidáme špetku soli. Z mouky uděláme hromádku, doprostřed uděláme důlek, do něj vyklepneme vajíčko a přidáme jogurt. Vidličkou tekuté ingredience umícháme s troškou mouky do hustší kašičky. Na mouku nastrouháme na hrubém struhadle tuk (můžeme ho i jen nakrájet) a vše rukama rychle zpracujeme na měkké a nelepivé těsto. Dle potřeby ještě přidáme mouku - já nedávala. Těsto rozdělíme na 4 stejně velké díly a necháme odpočinout.

  2. Mezitím oloupeme a nahrubo nastrouháme jablka a na sucho na pánvi orestujeme strouhanku (nebo nastrouháme piškoty - 5 ks na závin).

  3. Z těsta na pomoučněném povrchu vyválíme obdélník o síle 2 - 3 mm, na 1/3 si nasypeme část strouhanky, poklademe lehce vymačkanými jablky (jen pokud jsou příliš šťavnatá), posypeme cukry, skořicí, oříšky, rozinkami,... co kdo rád.

  4. Pak těsto zavineme jako klasický závin a okraje uzavřeme, zahneme dospodu, nebo dovnitř a přendáme na plech. - Kdo nechce motat, může dát jablka na střed těsta a pak jen přes náplň přehnout pravý a levý kraj. - Takto pokračujeme i s ostatním těstem. Troubu rozehřejeme na 180°C.

  5. Záviny před pečením pomažeme olejem a dáme péct do vyhřáté trouby na asi 25 - 30 min. Pečeme do světlé barvy. Před podávání je pocukrujeme. Těsto na závin je krásně elastické, netrhá se, při pečení nepraská a chuťově je krásně jemné. Dodatek: Pekla jsem ho znovu - část hladké mouky jsem nahradila špaldovou a část jogurtu zakysanou smetanou. Těsto je pořád krásně tvarovatelné. Plnila jsem makovou náplní, ale příliš jsem ho při balení utáhla, tak mi trošku nahoře praskl. Takže s takovými náplněmi zavinovat volněji;-).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!