Obyčejný jablkový závin

Recepty, Moučníky

Suroviny

400 g hladké mouky
250 g másla nebo Hery
1 bílý jogurt cca 140-150 g
6 středně velkých jablek
3 vanilkové cukry
3 lžičky mleté skořice
3 lžíce rozinek
30 ml rumu
4-6 lžic mletých ořechů
1 malé vejce na pomazání
moučkový cukr na posyp před podáváním

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve rozinky přebereme, horkou vodou na sítku propláchneme a v mističce pokropíme rumem. Prosejeme mouku, přidáme máslo (nebo Heru) nastrouhané nebo nakrájené na kostičky a bílý jogurt. V robotu nebo ručně zaděláme těsto a dáme ho ve folii do chladu odpočinout na 20 minut.

  2. Zapneme troubu na 170-180 °C. Omytá jablka zbavíme jádřinců a nastrouháme nahrubo. Vejce rozklepneme do hrnečku a rozkvedláme vidličkou. Plech vyložíme papírem na pečení nebo podložkou.

  3. Odpočinuté těsto rozdělíme na 3 díly, postupně každý díl rozválíme na obdélník (podle délky plechu asi 35 cm délka a 20 cm šířka). Na plát dáme podél dlouhé strany asi 2 cm od kraje 1/3 nastrouhaných jablek, posypeme vanilkovým cukrem, skořicí, přidáme rozinky a ořechy (nejsou nutné). Zvedneme ponechaný okraj a ponechanou volnou část těsta přehneme až přes ten okraj, uzavřeme konce a závin přendáme na připravený plech.

  4. Postupně uděláme i druhý a třetí závin. Na plechu všechny záviny potřeme vejcem a propícháme několikrát vidličkou vrchní těsto, aby mohla unikat při pečení pára. Vložíme do trouby a pečeme dozlatova podle trouby cca 30 minut - hlídáme. Upečený, vychladlý závin lehce poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!