Vdolky z bramborového těsta s jablkovými povidly

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

Těsto na vdolky:
350 g polohrubé mouky
350 g hladké mouky
350 g vařených brambor
250 ml mléka
1 vejce
1 kostka droždí
125 g cukru krupice
sůl
tuk na potření (máslo, máslo s olejem)
Povidla:
jablka
citron
med
hnědý rum
Na ozdobu:
tvaroh z vaničky
bílý jogurt Activia (kysaná smetana)
vanilkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Vdolky: Droždí rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme lžičku cukru, trochu mouky a necháme vzejít kvásek. Vařené studené brambory najemno nastrouháme, přidáme ostatní suroviny, kvásek a vypracujeme hladké těsto. Bez kynutí z něj vypracujeme malé bochánky (ve tvaru buchet), které klademe na plech s pečícím papírem blízko k sobě. Vdolečky by měly zaplnit 1 velký plech. Po dohotovení pokryjeme utěrkou a necháme zhruba 15 minut kynout. Poté potřeme rozpuštěným tukem a pečeme při 180 °C zhruba 30 minut. Po upečení potřeme ještě jednou tukem.

  2. Povidla: Jablka oloupeme, nakrájíme na kousky, přidáme kolečka omytého citrónu i s kůrou a rozdusíme na kaši. Pokud máme nádobu s nepřilnavým dnem, jde to i bez přidání vody. Pak citrón vyjmeme a povidla osladíme medem. Po vychladnutí můžeme přidat rum nebo rozinky namočené v rumu. Tvaroh rozšleháme s jogurtem a ochutíme vanilkovým cukrem.

  3. Vdolečky na talíři natrhneme, bohatě pomažeme povidly a ozdobíme tvarohem. Nebo vše naservírujeme na talíře a misky a necháme strávníky, ať se obslouží sami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!