Jednoduchý jablkový koláč z rodinné kuchařky

Recepty, Moučníky

Suroviny

400 g hl mouky
120 g másla nebo tuku
80 g cukru moučky
2 lžičky kypřícího prášku
1 vejce do těsta
1/8 l mléka (125 ml)
800 g jablek
vanilkový cukr
1 lžička skořice
volitelné - ořechy, rozinky

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme, smícháme s práškem a cukrem, přidáme nastrouhané máslo a přilijeme mléko s rozkvedlaným vejcem (trošku vejce odlijeme na potření). Vypracujeme rychle těsto a necháme odpočinout, než očistíme a nastrouháme jablka. Zapneme troubu na 180°C.

  2. Těsto rozdělíme na poloviny a na 2 pečící papíry velikosti plechu (32x23 cm) vyválíme těsto. Jeden papír s těstem přendáme na plech, na těsto dáme jablka s rozinkami, posypeme vanilkovým cukrem, skořicí, případně ořechy. Na jablka převrátíme druhý plát těstem dolů, přitiskneme a papír sloupneme. Povrch těsta několikrát propíchneme vidličkou, potřeme rozkvedlaným vejcem a dáme péct dorůžova (25-30 minut podle trouby).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!