Italské smažené klopsy se šunkou, sýrem a žampiony a citrónové v troubě pečené brambory
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 450 g mletého vepřového masa (nebo směsi)
- 150 g šunky
- 150 g očištěných žampiónů
- 50 g uzené slaniny (špeku)
- 2 lžíce oleje
- 2 vejce
- 4 – 6 lžic strouhanky
- 2 lžíce jemne posekané petrželové natě
- 2 lžíce jemne posekané cibulové natě
- 2 lžíce jemne posekané šalvěje
- 2 lžíce jemne posekané bazalky
- 1 cibule
- sůl
- mletý pepř
- drcený kmín
- 3 stroužky česneku
- 1 citrón
Postup Italské smažené klopsy se šunkou, sýrem a žampiony a citrónové v troubě pečené brambory
Postup přípravy receptu
-
Žampiony nastrouháme na tenké lupínky, slaninu pokrájíme na malinké kostečky, vložíme obojí do pánve s dorůžova na oleji rozehřátou cibulkou a smažíme zaprášené kmínem a špetkou soli a pepře doměkka.
Po vychladnutí směs vysypeme do větší mísy a přidáme mleté maso, na malé kostičky pokrájenou šunku, strouhanou kůru z ½ citrónu. Rozklepneme 2 vejce, přisypeme posekané zelené natě bylinek, strouhanku podle potřeby.
Namočenou rukou uhněteme klopsové těsto do potřebné hustoty a tuhosti. Z těsta uplácáme vlhkými dlaněmi úhledné placičky jako karbanátky a osmažíme po obou stranách na rozpáleném oleji.
Brambory začneme připravovat nejméně hodinu předem – oloupané nakrájíme na čtvrtinové měsíčky, oprané vložíme do mísy, zakapeme šťávou z 1 citrónu, osolíme a rozprostřeme na rozehřátý plech do trouby (220°C) na asi 40 minut, pak teplotu stáhneme na 180°C a brambory opečeme doměkka. Během pečení brambory odlepujeme od pekáče a dáváme pozor, ať se příliš nepřipečou. Pak už jen přemístíme vše na talíře, ozdobené sezónní zeleninou nebo ovocem.