Domácí chléb se syrovátkou

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

150 g žitné celozrnné mouky
400 g pšenčné chlebové mouky
300 ml syrovátky (viz. poznamka nize)
voda 180-200 ml
1 lžička drceného kmínu
1 rovná lžička droždí
sůl (dle slanosti syrovatky, testo ochutname, ja dala 1 rovnou lzicku)

Postup přípravy receptu

  1. Suché ingredience promícháme, přilijeme syrovátku a promícháme. Vznikne lehce řidší těsto. U tohoto chleba jsem využila dnes již tradiční recepturu na chléb bez hnětení. Těsto pouze promícháme, posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě 15 hodin kynout.

  2. Poté těsto pomocí stěrky přendáme na pomoučenou pracovní plochu, několikrát přeložíme a vrátíme do misy. Opět posypeme moukou a necháme odpočívat.

  3. Troubu předehřejeme na 230°C, vložíme do ní suchou nadobu, ve ktere budeme chléb péct a nechame 30 minut rozpálit.

  4. Nádobu opatrně vyndáme, pomocí stěrky do ni vyklopíme těsto, přikryjeme poklicí, nebo jako já, pořádně uzavřeme a utěsníme alobalem, vložíme zpět do trouby a 30 minut pečeme.

  5. Poté sundáme alobal a ještě 25 minut dopékáme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!