Hovězí po cikánsku

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

200 g hovězí kližky
centimetrový plátek slaniny
rajský protlak (malá plechovka)
1 středně velká cibule
2 rajčata
2 větší bílé papriky
cca 0,5 l hovězího vývaru
olej
sůl
pepř
červená paprika
2 lžíce tmavé instantní jíšky Knoor
Příloha:
hrnek rýže
1/2 lžičky soli
voda

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí kližku nakrájíme na větší kostky, slaninu na malé kostičky, cibuli a bílé papriky na drobno. Rajčata zalijeme vařící vodou, necháme spařit, oloupeme, vydlabeme zrníčka a nakrájíme na malé kousky.

  2. Na troše oleje (opravdu jen trošku, slanina ještě tuk pustí) necháme vyškvařit slaninu, přidáme cibuli, osmahneme do růžova, přidáme na kostky nakrájenou kližku, necháme zatáhnout, osolíme a opepříme, zasypeme paprikou, přidáme rajský protlak a zalejeme vývarem, nebo vodou s bujon kostkou. Necháme cca hodinu podusit, jakmile je maso měkké, přidáme bílé papriky, rajčata a dalších 20 minut dusíme. Podle potřeby dolejeme vodou, zahustíme jíškou, kterou necháme minutku povařit.

  3. Mezitím si rýži propláchneme, zalijeme vodou (vody asi 1 cm nad rýži), přidáme sůl a přivedeme k varu. Jakmile se rýže vaří, dáme pokličkou zakrytý hrnec do trouby, kterou jsme si rozehřáli na cca 180 stupňů a pečeme 20 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!