Hovězí plátky v pikantní omáčce

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

500 g hovězího masa
200 g gazdovské slaniny
1 větší cibule
1 větší mrkev
1 pl oleje
4 pl kremžské hořčice
1 kostka hovězího bujónu
250 ml sladké smetany
1 slabší pl hladké mouky
sůl
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Mrkev nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno a slaninu na větší kostky.

  2. Maso naklepeme, nařízneme na okrajích, mírně osolíme, opepříme a po obou stranách potřeme hořčicí.

  3. Do papiňáku dáme osmahnout slaninu, po 5 minutách přidáme cibuli a restujeme 10 minut.

  4. Mezitím si dáme na pánvici do rozehřátého oleje z obou stran orestovat připravené plátky masa, které pak vložíme do papiňáku na slaninovo-cibulový základ.

  5. Do výpeku po masu na pánev přidáme zbytek hořčice, mírně ji zarestujeme, zalijeme 200 ml vody, přidáme rozdrobený bujón a necháme 2 minuty provařit. Pak provařenou šťávu vlijeme na maso, přidáme mrkev, vše promícháme, hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu na mírném plameni vaříme 25 minut. Po ochlazení a otevření hrnce vyzkoušíme, je-li maso měkké, jestli ano, maso odložíme bokem a šťávu vydusíme na tuk.

  6. Ve smetaně rozmícháme hladkou mouku, přilijeme k vydušené šťávě a za stálého míchání provařujeme 10 minut.

  7. Pak vložíme maso, necháme prohřát a můžeme podávat. Jako příloha se hodí rýže i knedlík.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!