Hovězí pečeně s bylinkami a restovanou zeleninou

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1 kg šálu z hovězí kýty
10 stroužků česneku
5 menších cibulí
5 menších mrkví
2 stonky řapíkatého celeru
1 bulva fenyklu
kousek dýně
3 lžíce balsamikoveho octa
1 lžička fíkové marmelády
silný masový vývar
drcený pepř
mořská sůl
olivový olej
máslo
2 větvičky rozmarýnu
2 větvičky tymiánu
pár lístků šalvěje

Postup přípravy receptu

  1. Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kusy, cibule pouze přepůlíme, stroužky česneku necháme celé.

  2. Ve větší pánvi rozehřejeme plátek másla a lžíci olivového oleje a všechnu zeleninu lehce orestujeme. Posypeme drceným pepřem a solí. Přendáme do nádoby na pečení, přidáme větvičky rozmarýnu, tymiánu a lístky šalvěje.

  3. Ve stejné pánvi ze všech stran orestujeme hovězí kýtu, kterou jsme posypali drceným pepřem a solí. Takto připravené maso položíme na zeleninový základ.

  4. Do výpeku v pánvi přilijeme balsamikový ocet, trochu vývaru (cca 100 ml), fíkovou marmeládu a necháme projít varem. Touto směsí přelijeme maso.

  5. Při 180°C pečeme do měkka zhruba 1,5-2 hodiny. První hodinu pečeme přikryté, poté odkryjeme. Po vyjmutí z trouby necháme maso cca 15 minut odpočinout, poté krájíme na plátky. Podáváme nejlépe s bramborovou kaší.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!