Hlíva (bedly, václavky) se zakysanou smetanou - omáčka

Recepty, Omáčky

Suroviny

cca 400 g hlívy ústřičné nebo bedel či václavek
500 ml mléka nebo vývaru
1 cibule - velká
máslo nebo olej
sůl
pepř mletý
nové koření mleté nebo celé
2 bobkové listy
400 g zakysané smetany
1 lžíce hladké mouky
ocet - dle chuti, není nutný
cukr krupice dle chuti, není nutný

Postup přípravy receptu

  1. Hlívu očistíme, pokrájíme na nudličky a v osolené vodě krátce povaříme, scedíme a necháme okapat.

  2. Na kousku rozpuštěného másla osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme na nudličky pokrájenou předvařenou hlívu, přidáme bobkové listy, nové koření a pepř dle chuti, osolíme a zalijeme mlékem nebo vývarem, necháme cca 15 minut povařit a poté zahustíme plnější lžící hladké mouky, rozmíchané v trošce mléka.

  3. Ještě krátce provaříme, vyndáme bobkové listy a pokud jsme použili celé nové koření, tak i kuličky nového koření. Omáčku odstavíme a vmícháme do ní zakysanou smetanu, kterou jsme předem nechali zteplat na pokojovou teplotu.

  4. Pokud jsme měli zakysanou smetanu kyselejší chuti, můžeme omáčku maličko přisladit a pokud máme naopak rádi kyselejší omáčku, přidáme pár kapek octa.

  5. Omáčku podáváme s knedlíkem, bramborem, gnocchi, těstovinami nebo rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!