Kominíček (žitný celozrnný chleba)
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Očerstvení kvásku:
- 20-25 g žitného kvásku
- 80 g vody
- 100 g žitné chlebové mouky
- Rozkvas:
- 200-205 g kvásku (viz výše)
- 150 g žitné celozrnné mouky
- 100 g šlehaného podmáslí
- 170 g vody
- Těsto:
- rozkvas (viz výše)
- 250 g žitné celozrnné mouky
- 50-70 g vody
- lžička melasy
- 8-10 g (2 rovné lžičky) soli
- trocha drceného kmínu
Postup Kominíček (žitný celozrnný chleba)
Postup přípravy receptu
-
Nejprve občerstvíme kvásek (suroviny smícháme a zakryté necháme asi 10-12 hodin v teple kvasit), pak umícháme rozkvas - všechny suroviny na rozkvas (včetně občerstveného kvásku) dobře promícháme a necháme v teple místnosti dobře prokvasit (cca 2-3 hodiny).
K hotovému rozkvasu přidáme zbytek mouky, ve vodě rozpuštěnou melasu, sůl, kmín a umícháme těsto, které ihned urovnáme do sádlem vymazané formy. Hníst není těsto třeba, stačí opravdu jen smíchat suché suroviny s tekutinou.
Formu s těstem uzavřeme ve větším sáčku, který kynoucímu těstu pomůže udržet teplo a vlhko, a necháme 1-2 hodiny vykynout.
Vykynuté můžeme vložit upéct do trouby, vyhřáté na 230 °C. Po 35 minutách pečení chleba z formy vyklepneme na mřížku nebo plech, na kterém ve formě stál, teplotu snížíme na 180-190 °C a cca 25-30 minut dopečeme. Chleby ve formě ráda peču od studeného startu – můžete také někdy vyzkoušet. Formu s těstem vložíte do studené trouby a teprve potom ji zapnete na 230 °C. Během doby, než se trouba nahřeje, chleba v teple ještě o něco dokyne. Právě proto ale není pečení od studeného startu vhodné pro chleby vykynuté až k hranici překynutí. Dalším zahříváním těsto ještě kyne a než se stačí zapéct a zpevnit, propadne se mu povrch, celý chléb se jakoby zboří do sebe.