Guláš ze zajíce se zeleninou a zakysanou smetanou

Recepty, Jiné maso

Suroviny

400 g zaječího masa (1 zaječí kýta nebo zaječí plec)
1 malý pórek
1 malá cibule
120 ml vinného octa
120 ml suchého červeného vína
250 ml vody
3 kuličky pepře
3 kuličky jalovce
2 rovné lžičky mouky
150 g rostlinného tuku
600 ml (nemastného) vývaru z hovězího masa nebo kostí
1 lžíce kysané smetany
25 g rybízového džemu
1 polévková lžíce koňaku

Postup přípravy receptu

  1. Zaječí maso omyjeme a rozdělíme na menší kousky.

  2. Pórek a mrkev nakrájíme na kolečka, cibuli na půlkolečka.

  3. Smícháme ocet, vodu a víno, přidáme zeleninu, celé koření a 10 min vaříme.

  4. Horkou marinádu nalejeme na zaječí maso. Necháme vychladnout, přikryjeme a 24 hodin marinujeme.

  5. Potom maso vyjmeme, osolíme, opepříme a na rostlinném tuku zprudka opečeme.

  6. Zaprášíme moukou, osmahneme, přilejeme vývar, promícháme.

  7. Marinádu zcedíme a zeleninu přidáme k masu.

  8. Na mírném ohni dusíme cca 1 hodinu.

  9. Ke konci necháme šťávu vydusit, aby vznikla přiměřeně hustá šťáva.

  10. Přidáme smetanu, džem, koňak a už nevaříme. Smetanu a džem můžeme také přidat na talíř, jako ozdobu. Příloha - knedlík, krupicové noky...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!