Guláš ze srnčí kýty

Recepty, Jiné maso

Suroviny

1 kg srnčí kýty
150 ml rajčatový protlak nebo 200 g loupaná rajčata v nálevu (drcená)
litr vody (lepší vývar)
sladká paprika
hodně cibule (3 větší ks)
česnek
sůl
pepř
koření na zvěřinu
červené víno
jalovec
bobkový list
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Maso zpracujeme - nakrájíme na větší kousky (budeme ke konci vytahovat), pořádně osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a necháme proležet v pokojové teplotě zhruba 3-4 h.

  2. Cibuli nakrájíme nahrubo, pomalu až dohněda restujeme (nepřepálit), přidáme maso a necháme zatáhnout, přidáme papriku -nerestujeme dlouho aby nezhořkla, jalovec, koření na zvěřinu, protlak nebo drcená rajčata, podlijeme vínem a na závěr přidáme vodu/vývar.

  3. Dusíme do změkknutí masa na velmi mírném ohni. Asi 10min. před dokončením přidáme 3 stroužky česneku, stroužky pomačkáme nožem a nasekáme.

  4. Vytaháme maso a koření (můžeme koření vařit i v pytlíku, pak jen vytáhneme pytlík s kořením a kousky masa), zbytek propasírujeme nebo rozmixujeme, přidáme 1dcl vína a zahustíme troškou jíšky nebo můžeme použít bramboru, celer.

  5. Vse promixovane s jíškou nebo bez pouze se zeleninou pořádně provaříme cca 20min. Pak vrátíme maso. Před úplným dokončení guláše přidáme najemno pomačkaný stroužek česneku. Na zahuštění bramborou pozor, zahušťuje hodně! Podáváme nejlépe s knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!