Dýňové pečivo

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

250 g dýňového pyré (muškátová, hokkaido)
700 g hladké mouky (část můžeme nahradit žitnou chlebovou)
250 ml mléka
1 vajíčko (cca 60 g)
85 g rozpuštěného másla
50 g cukru
10 g soli
14 g (2 balíčky) sušeného droždí
1-2 lžíce oleje
Dále:
mouka na vál
2 lžičky másla
1 lžička mléka
špetka soli
dle chuti semínka anebo jiný posyp

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme mléko, dýňové pyré, máslo, vejce, cukr, sůl, droždí, mouku a olej. Důkladně prohněteme a necháme 10 minut odpočívat.

  2. Na pomoučeném vále ručně hněteme těsto zhruba 20 minut, dokud nebude pružné a hladké. Vrátíme jej do mísy vymazané olejem a necháme 1 hodinu kynout.

  3. Troubu předehřejeme na 180°C. Těsto rozdělíme na 10 malých kousků (145-150 g). Každý z nich ještě prohněteme a vytvarujeme do bochánků. Ostrým nožem uděláme zářezy, sypeme semínky a pečeme 20-25 minut.

  4. Těsně po vytažení z trouby potíráme směsí rozpuštěného másla a mléka. Necháme vychladnout a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!