Drožďová (kvasnicová) pomazánka se slaninou

Recepty, Pomazánky

Suroviny

40 g uzeného špeku nebo máslo
1 cibule
2 ks droždí - 2x42 gramů
80 g moravské slaniny nebo váhalovy, anglické...
cca 2 stroužky česneku - dle chuti
2 vejce velká (nebo 3 menší)
100 g pomazánkového másla
sůl
pepř mletý

Postup přípravy receptu

  1. Na jemně pokrájeném špeku osmažíme drobně pokrájenou cibuli dozlatova a poté do ní rozdrobíme obě droždí, které necháme pozvolně rozpustit a osmažit. Už teď můžeme přidat nastrouhaný česnek, ale jestli chceme mít pomazánku více ostřejší, dáme česnek až téměř na závěr výroby pomazánky a nebo teď i poté.

  2. Do rozpuštěného droždí přidáme krátce osmažit i drobně pokrájenou slaninu, do které rozklepneme vejce, osolíme, opepříme a za stálého míchání je necháme srazit. Po zchladnutí vaječné směsi přidáme dle chuti pomazánkové máslo, případně ještě česnek a dobře promícháme.

  3. Podáváme s čerstvým pečivem, chlebem a zeleninou dle chuti.

  4. Dochutit pomazánku jako obměnu můžeme také troškou hořčice nebo drobně pokrájenou kyselou okurkou či lahůdkovou cibulkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!