Dušené vepřové ledvinky a pyré z máslové dýně

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

2 kusy vepřových ledvinek
sůl, pepř, kmín
trochu červené papriky
česnek
1 kus větší cibule
olej
trochu kyšky na naložení
Dýňové pyré:
1/2 kusu máslové dýně
sůl
česnek-2-3 stroužky
1 lžička másla
1-2 lžíce mléka
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Ledvinky očistíme, nakrájíme na kousky a nejméně na 2 hodiny je naložíme do kyselého mléka (nejlépe přes noc).

  2. Na oleji orestujeme cibuli do světlehěda. Přidáme horkou vodou propláchnuté ledvinky, opepříme, okmínujeme, přidáme nasekaný česnek, přisypeme trošku papriky a ze všech stran orestujeme. Podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Když jsou ledvinky měkké, osolíme je, promícháme a jednotlivé kousky chvíli se solí povaříme a pak je vytáhneme ze základu. Základ pak promixujeme tyčovým mixérem a vznikne nám poměrně hustá šťáva, kterou můžeme podle chuti ještě dosolit.

  3. Dýni oloupeme, zbavíme semen a nakrájíme na kusy. Pekáč vysteleme pečícím papírem a kusy dýně na něj naskládáme. Osolíme, posypeme nasekaným česnekem, zakápneme olivovým olejem a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme cca 15-20 minut, až je dýně měkká.

  4. Dýni pak vyjmeme, dáme ji do kastrůlku, přidáme lžičku másla a přikryjeme pokličkou. Ohřejeme si trošku mléka, přidáme do dýně s máslem a rozmixujeme tyčovým mixérem. Podáváme s ledvinkami polité šťávou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!