Sachrův dort

Recepty, Dorty

Suroviny

130 g hořké čokolády
135 g změklého másla
150 g moučkového cukru
6 velkých vajec pokojové teploty (žloutky a bílky zvlášť)
špetka soli
20 g vanilkový cukr (ne vanilinový)
100 g krystalového cukru
125 g polohrubé mouky
máslo a hrubá mouka na vysypání formy
meruňková marmeláda
2 lžíce rumu
250 g hořké čokolády
200 ml smetany ke šlehání
1 lžíce másla

Postup přípravy receptu

  1. Čokoládu nalámeme do misky a rozpustíme ve vodní lázni, za stálého míchání necháme vychladit.

  2. Máslo vyšleháme do pěny s moučkovým cukrem. Po jednom zašleháme žloutky.

  3. Nakonec přilijeme zvolna čokoládu, pořád šleháme.

  4. Z bílků, soli, krystalového cukru a vanilkového cukru vyšleháme sníh. Opatrně ho po částech vmícháme do těsta.

  5. Nakonec přes sítko proséváme mouku a jemně vmícháváme (opatrnost je na místě, těsto musí zůstat jemné a nadýchané, ideálně to jde postupně, vmíchávat jen stěrkou).

  6. Pečeme (vymazaná, vysypaná kulatá forma, cca 22 cm) na 200°C cca 15 minut, pak snížíme teplotu na 180°C a dopečeme ještě cca 30 minut. Necháme úplně vychladnout ve formě.

  7. Strunou (nožem) zarovnáme, aby zůstal hezký rovný korpus.

  8. Marmeládu s rumem zhruba 3 minuty provaříme za stálého míchání.

  9. Propasírujeme přes sítko a celý korpus důkladně potřeme hladkou směsí. Necháme dobře vychladit.

  10. Nalámeme čokoládu na malé kousky a přidáme máslo.

  11. Smetanu zahřejeme, tak aby se skoro vařila. Nalijeme ji na čokoládu s máslem.

  12. Necháme půl minuty stát a pak začneme míchat. Mícháme, dokud není všechna čokoláda rozpuštěná a hladká. Necháme zchladnout (ponořený prst necítí teplo), průběžně promícháváme.

  13. Na chladný korpus naléváme polevu, případně roztíráme paletovým nožem.

  14. Potřeme i boky dortu. Díky chladnému korpusu poleva rychle tuhne, což umožní vyšší vrstvu polevy.

  15. Dort podáváme ideálně až druhý den, s kopečkem ušlehané šlehačky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!