Doutníčky ořechové, s vařeným krémem - cukroví

Recepty, Cukroví

Suroviny

Těsto:
340 g hladké mouky
200 g másla nebo Hery
150 g moučkového cukru
120 g mletých vlašských ořechů
kakao, pokud chceme tmavé doutníčky, cca 1,5 lžíce
Poleva:
1 ks tyčinky ledových kaštanů
1 lžička másla nebo 100% tuku
Náplň:
200 g moučkového cukru
1 ks smetany ke šlehání
5 ks žloutků
60 g hladké mouky
4 lžičky cukru moučky
200 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Z mouky, cukru, másla a ořechů vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne (nebo alespoň 2 hodiny) v chladu odležet. Pokud chceme tmavé doutníčky, přidáme do těsta kakao. Formičky na doutníčky plníme těstem tak, že necháváme uvnitř důlek (neplníme je celé, rovné), jelikož se při pečení malinko zvednou a špatně by se pak plnily. Pečeme zvolna ve vyhřáté troubě dorůžova (10 - 12 minut), ještě teplé vyklopíme a pak necháme zchladnout.

  2. Náplň: ve vodní lázni svaříme smetanu, žloutky, cukr (dle chuti, 10 - 20 dkg), mouku, za stálého míchání. Po vychladnutí přidáme do utřeného másla s cukrem (4 lžičky) a vymixujeme dohladka. Vychladlou náplní plníme doutníčky. Necháme vychladit. Ve vodní lázni (mikrovlnce) si rozehřejeme ledové kaštany s tukem, rozmícháme a pak konce doutníčků namáčíme do polevy. Necháme ztuhnout.

  3. Uložíme do chladna, v krabičce, prokládáme fólií.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!