Dortík se šlehačkou a ostružinovým želé

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
4 vejce
160 g cukru krupice
4 lžíce oleje
160 g polohrubé mouky
špetka soli
Ovocná náplň:
300 g ostružin
cukr
voda
1 vanilkový pudingový prášek
(podle vlastní chuti připravíme buď šlehačkovou nebo jogurtovou náplň)
Šlehačková náplň:
2 šlehačky Rama cremefine
1 zakysaná smetana
želatinový ztužovač
cukr
Jogurtová náplň:
2 jogurty
1 šlehačka
želatinový ztužovač
cukr
marmeláda
mandlové lupínky

Postup přípravy receptu

  1. Ve šlehači našleháme 4 bílky se špetkou soli. Až se utvoří sníh, přidáme cukr. Přešleháme a postupně přidáváme žloutky. Šleháme, až se utvoří bohatá pěna a potom po lžících zašleháme olej. Nakonec vmícháme mouku.

  2. Těsto vlijeme do dvou dortových forem. Formy nemusíme vymazávat. Stačí, když na dno položíme kolečko vystřižené z pečícího papíru.

  3. Pečeme asi na 180°C. Piškotové korpusy necháme vychladnout, potom je potřeme marmeládou, slepíme a vrátíme do formy. Marmeládou potřeme i povrch.

  4. Ostružiny podlijeme malým množstvím vody a rozdusíme. Přepasírujeme přes sítko, doplníme vodou do 3 dl, osladíme a necháme vystydnout.

  5. Vmícháme pudinkový prášek a uvaříme kaši. Za občasného promíchávání necháme chladnout. Ještě vlažnou kaši nalijeme na piškot.

  6. Ušleháme 2 šlehačky. Rozdělíme na poloviny. Do jedné vmícháme zakysanou smetanu a podle návodu připravený ztužovač. Potřeme povrch a boky dortu. Necháme v lednici ztuhnout.

  7. Druhou polovinu šlehačky dáme do zdobičky a uděláme pusinky. Boky obsypeme mandlovými lupínky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!