Citronovo-borůvkový dortík

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus citronový:
110 g hladké mouky
110 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
190 g cukru
1 vanilkový cukr
1 dl oleje
½ dl mléka
2 citróny
4 vejce
110 g fondánu
Náplň:
250 g mascarpone
500 g tvarohu
cukr dle chuti
250 g borůvek
1 šlehačka 36%
domácí borůvková marmeláda
Na zdobení:
trocha borůvek
trocha malin
pár lístků máty

Postup přípravy receptu

  1. Z bílků ušleháme tuhý sníh a z dobře umytých citrónů nastrouháme kůru (jen žlutou část).

  2. Do šlehače dáme žloutky s cukry, kůru z jednoho citrónu a vyšleháme do pěny. Přidáme olej, mléko se šťávou z 1,5 citrónu a opět prošleháme. Dále přidáme mouky s práškem do pečiva a opět dobře promícháme. Nakonec už jen ručně, jemně vmícháme ušlehaný sníh.

  3. Těsto přendáme do vymazané dortové formy (cca 20 cm v průměru) a dáme péct do vyhřáté trouby na 165 °C. Pečeme přibližně 30 minut. Uděláme test špejlí. Hotový korpus necháme zcela vychladnout a překrojíme na dva pláty.

  4. Mezitím co se peče korpus, uděláme náplň. Smetanu ušleháme do tuha. Mascarpone, tvaroh a cukr ušleháme do hladka a lehce vmícháme ručně šlehačku.

  5. Vychladlý 1. plát korpusu vrátíme do dortové formy, navrstvíme cca 1/3 krému a uhladíme. Do zbylého krému přidáme 2 lžíce borůvkové marmelády, dobře promícháme a z ½ vytvoříme druhou vrstvu. Poklademe borůvkami, které lehce vtlačíme do druhé vrstvy a opět uhladíme. Do zbylého krému přidáme opět 2 lžíce borůvkové marmelády a vytvoříme tak třetí vrstvu. Nakonec opatrně položíme 2. plát korpusu a dáme do lednice ztuhnout. Nejlépe do druhého dne.

  6. Na ztuhlý dort opatrně položíme plát fondánu, který jsme vyváleli do kruhu velikosti dortu a libovolně ozdobíme. Já zdobila malinami, borůvkami a lístky máty.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!