Citronovo-borůvkový dortík
Recepty, DortySuroviny
- Korpus citronový:
- 110 g hladké mouky
- 110 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 190 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 dl oleje
- ½ dl mléka
- 2 citróny
- 4 vejce
- 110 g fondánu
- Náplň:
- 250 g mascarpone
- 500 g tvarohu
- cukr dle chuti
- 250 g borůvek
- 1 šlehačka 36%
- domácí borůvková marmeláda
- Na zdobení:
- trocha borůvek
- trocha malin
- pár lístků máty
Postup Citronovo-borůvkový dortík
Postup přípravy receptu
-
Z bílků ušleháme tuhý sníh a z dobře umytých citrónů nastrouháme kůru (jen žlutou část).
Do šlehače dáme žloutky s cukry, kůru z jednoho citrónu a vyšleháme do pěny. Přidáme olej, mléko se šťávou z 1,5 citrónu a opět prošleháme. Dále přidáme mouky s práškem do pečiva a opět dobře promícháme. Nakonec už jen ručně, jemně vmícháme ušlehaný sníh.
Těsto přendáme do vymazané dortové formy (cca 20 cm v průměru) a dáme péct do vyhřáté trouby na 165 °C. Pečeme přibližně 30 minut. Uděláme test špejlí. Hotový korpus necháme zcela vychladnout a překrojíme na dva pláty.
Mezitím co se peče korpus, uděláme náplň. Smetanu ušleháme do tuha. Mascarpone, tvaroh a cukr ušleháme do hladka a lehce vmícháme ručně šlehačku.
Vychladlý 1. plát korpusu vrátíme do dortové formy, navrstvíme cca 1/3 krému a uhladíme. Do zbylého krému přidáme 2 lžíce borůvkové marmelády, dobře promícháme a z ½ vytvoříme druhou vrstvu. Poklademe borůvkami, které lehce vtlačíme do druhé vrstvy a opět uhladíme. Do zbylého krému přidáme opět 2 lžíce borůvkové marmelády a vytvoříme tak třetí vrstvu. Nakonec opatrně položíme 2. plát korpusu a dáme do lednice ztuhnout. Nejlépe do druhého dne.
Na ztuhlý dort opatrně položíme plát fondánu, který jsme vyváleli do kruhu velikosti dortu a libovolně ozdobíme. Já zdobila malinami, borůvkami a lístky máty.