Dort Bonsai

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus do malého klasického pekáčku:
375 g mouky
360 g cukru (2x 180 g)
6 vajec
225 ml oleje
150 ml vody
1 prášek do pečiva
2 polévkové lžíce hořkého kakaa na obarvení části těsta
Banánový krém s ledovými kaštany:
1 máslo
1 banánový pudink
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
3 Ledové kaštany
0,3 l vody
na proložení 3 větší banány
višňová marmeláda na potření
1 Margotka k nastrouhání
1,4 kg kyblíček potahové a modelovací hmoty Smartflex Velvet
sojový suk do vnitřku kmene
pár drátků

Postup přípravy receptu

  1. na korpus: Ušleháme bílky, přidáme polovinu cukru (180g) a vyšleháme do husta. V druhé míse šleháme žloutky s dalšími 180g cukru, můžeme přidat pár kapek esence..vanilková, mandlová, ovocná. Postupně přiléváme olej,vodu a mouku zamíchanou s práškem do pečiva.

  2. Nakonec vmícháme opatrně sníh. Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem.

  3. Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na každou půlku pekáčku jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! Tím vytvoříme v reliéfu řezu hezký melír.

  4. Pečeme ve vyhřáté troubě na cca 160°C. Pozor, těsto má někdy tendenci udělat uprostřed bouli, po upečení dort hned vyklopte na mřížku, tím se vršek hezky srovná.

  5. na krém: Pudink svaříme ve vodě do husta. Do horkého vmícháme nalámanou čokoládu a mícháme do rozpuštění. Přikryjeme fólií a necháme schladnout.

  6. Změklé máslo vyšleháme s cukry do pěny a pomalu všleháváme pudinkovou směs. V případě sražení nahřejeme kousek 100% tuku a horký jej zašleháme, tím se krém vyhladí.

  7. Korpus na srovnaném vršku obřízneme stejně jako bychom dělali krtkův dort.

  8. Necháme asi 2cm mantinel a vnitřek do hloubky 3 cm opatrně vydlabeme a vyřežeme. Nerovnosti nevadí.

  9. Potom 2X obřízneme korpus, nejlépe zubatým nožem. Ideální je steakový nůž. Nitkou přeřízneme jako knedlík. Opatrně odklopíme.

  10. Spodek pomažeme krémem, poklademe banánem na plátky.

  11. Příklopnou část pomažeme marmeládou.

  12. Takto uděláme i druhé patro a dort zkompletujeme.

  13. Omažeme krémem a zbytek si necháme na vršek.

  14. Dáme zatuhnout do chladu, nejlépe přes noc a nebo aspoň do mrazu.

  15. Nabarvíme si hmotu dle chuti. Já se pokoušela o dekor mramoru pomocí oranžové, černé a kousku bílé potahovky.

  16. Vyválíme a potáhneme od dna misky na bonsai.

  17. Uhladíme nejen na misce, ale i pár cm od misky.

  18. Odkrojíme (nejlépe rádelkam na pizzu), aby zbyl tak 3cm lemu. Opatrně otočíme korpus a lem zahneme přes mantinel dovnitř a upravíme, aby to bylo co nejhladší.

  19. Do vnitřku naneseme zbytek krému a do něj posadíme bonsai. Krém zakryjeme strouhanou Margotkou, která navodí iluzi zeminy.

  20. Bonsai si vyrobíme pár dní předem, aby dostatečně vyschla a vytvrdla. Jako základ použijeme sojový suk, do kterého ze spoda vpíchneme 4 parátka do půlky a zapíchneme suk do polystyrénu, nebo do pěnové podložky.

  21. Nabarvíme si hnědou hmotu.

  22. Přiměřený kus vyválíme tak na 1cm tloušťky a suk obalíme.

  23. Upravujeme a tvoříme dole kořeny.

  24. Do vrchu suku vpíchneme drátky a ty také obalíme hmotou.

  25. Dotvoříme korunu, zazaplátujeme dírky a pomocí kostic, nebo nožíku si vytvoříme strukturu kůry po celé bonsai.

  26. Vypodložíme větvičky kelímky, krabičkami, aby vše zaschlo a vahou se to neohlo až dolu.

  27. Z kousku zelené hmoty vyválíme placičku asi 0.3mmm, vykrajovátkem naznačíme lísteček a do jeho středu vtlačíme opatrně kousek drátku, aby vyčnívala jakoby stopka.

  28. Lísteček dovykrojíme, vytvarujeme do přirozenosti a dáme zaschnout.

  29. Zaschlé lístečky opatrně vpichujeme do větviček bonsaie a na závěr uděláme drobné kytičky, které přilepíme pomocí pár kapek vody do lístečků.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!