Domaci smetanova ricotta

Recepty, Sýry

Suroviny

1/2 l plnotučného mléka
100 ml smetany
špetka soli
2 lžíce stavy z citronu
špetka kyseliny citrónové
cedník
plátno (nebo jiný prodyšný materiál)
teploměr (jde to i bez něho)

Postup přípravy receptu

  1. Mléko, smetanu a sůl promícháme, dáme na mírný oheň ohřát. Když mléko dosáhne 80 °C, což trvá cca 10 minut, pomalu vlijeme citronovou šťávu, ve které jsme rozmíchali kyselinu citronovou. Ztlumíme oheň na minimum a pomalu, asi tak 2 minutky promícháváme.

  2. Mléko se začne srážet a při míchaní bude vidět oddělená syrovátka. Po dvou minutách vypneme plamen a necháme celou směs v klidu vychladnout. Pote ji nalijeme do cedníku, který jsme vystlali plátnem a necháme vykapat.

  3. V plátnu zůstane cca 150 g smetanové riccoty, chuťově se blížící k mascarpone. Syrovatku můžeme dále použít např. do těst.

  4. Jelikož nemám teploměr, zkoušela jsem dle rad na internetu vyrobit ricottu bez něho a podařilo se. Ovšem není až tak hrudkovitá, jak bych si představovala. Také jsem použila kupované 3% mléko. Příště zkusím tučnější.

  5. Metoda bez teploměru:

  6. Mléčnou směs bedlivě sledujeme. Pokud se nám na povrchu začne táhnout škraloup a po obvodu se tvoří jemné bublinky, je správný čas na citronovou stavu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!