Domácí bujón do zásoby

Recepty, Polévky

Suroviny

Budu psát i ve variantách
3 kg hovězích kostí pokud možno tak harfy-na hovězí
2 slepice každá asi 1,2 kg nebo jedna masová i přes tři kg - na slepičí
3 kg kuřecích kostí a kůže - na kuřecí
Při zpracování masa jedno jakého si odkládejte odřezky a kosti do sáčku uložte do mrazáku ty potom přidejte
sůl podle potřeby
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
4 ks mrkve
2 ks kořen petržele
celer (velikosti jablka)
2 ks cibule
svazek petrželové natě
svazek celerové natě
sáčky na ledové kuličky a nebo tvořítka na ledové kostky

Postup přípravy receptu

  1. Vezmi hrnec 5 a více litrů.

  2. Kosti nasekej.

  3. Slepice naporcuj na kusy.

  4. Kosti oper řádně ve studené vodě a dej do hrnce.

  5. Zalij to vše studenou vodou a dejte vařit nejprve prudkým varem a jakmile začne voda vřít, tak uber na výkonu a nech táhnout tu polívku asi tři hodinky. Nezapomeňte odebírat pěnu.

  6. Po hodině mírného varu vlož očištěnou a na kusy pokrájenou zeleninu, natě a koření.

  7. Po další hodině zeleninu a natě vyndej a vyhoď nebo dej psovi do žrádla.

  8. Nakonec vyhoďte i to koření a polévku osolte. Já dávám koření do čajového vajíčka, abych nemusel lovit.

  9. Vař to ještě hodinu a dolívej horkou vodu, aby to bylo potopené.

  10. Po třech hodinách vyndej kosti.

  11. Nech to obrat tátovi.

  12. Slepice ober a maso nech do omáčky.

  13. Polévku nech vychladnout a dej do lednice, aby tuk na povrchu ztuhnul. Druhý den seber ten tuk a polévku přeceď přes husté síto nebo plátno a dej znova vařit.

  14. Vař tak dlouho, až je té polévky jenom asi tři čtvrti až půl litru.

  15. Pokud necháš tu polévku vychladnout, tak ztuhne jako rosol.

  16. Velice chladnou polévku, teď už bujón, nalij do sáčku na ledové kuličky a dej do mrazáku.

  17. Kdykoliv pak vezmi ten zmrzlý bujon, dej do hrnce, dolij vodou, přidej osmaženou zeleninu a zavářku, třeba knedlíčky z jater.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!