Dalmatská pašticada

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

kvalitní zadní hovězí maso
slaninu
česnek
cibuli
celer
vinný ocet
vývar
pepř
muškátový oříšek
hřebíček
1 dl červeného vína
malou lžičku cukru

Postup přípravy receptu

  1. Maso v celku se prošpikuje slaninou, celým česnekem a pár hřebíčky, zalije se trochou vinného octa a dá se do druhého dne odležet.

  2. Druhý den maso vyndáme, otřeme, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a dáme dusit spolu s drobně nakrájeným celerem a cibulí.

  3. Opečeme a pak dusíme, zalijeme připraveným oslazeným červeným vínem, převedeme k varu, zalijeme vývarem tak, aby maso bylo úplně zalité.

  4. Dusíme pomalu minimálně 3 hodiny, podle velikosti masového špalíku až 4 h.

  5. Pak maso nakrájíme na plátky a dáme do omáčky dodusit - nanejvýš na 30 minut.

  6. Je-li omáčka málo hustá, zahušťuje se strouhankou osmahnutou na troše tuku.

  7. Podle chuti můžeme přidat i trochu rajského protlaku. Chorvati pašticadu servírují s bramborovými noky, ale výborná je i s těstovinami nebo bramborovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!