Chřestová polévka s parmezánovými křupinkami

Recepty, Polévky

Suroviny

500 g zeleného chřestu
zeleninový vývar (cca 1 litr)
100 ml smetany ke šlehání
100 g parmezánu (nebo Gran Moravia)
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Chřest očistíme / zelený se nemusí loupat /, odkrojíme hlavičky a nakrájíme stonky na malé kousky. Vývar přivedeme k varu, vložíme hlavičky, které po 1/2 minutě vyndáme a ihned zchladíme v ledové vodě.

  2. Přidáme nakrájené stonky a vaříme do změknutí. Přilijeme smetanu a rozmixujeme. Parmezán nastrouháme najemno a polovinu vmícháme před podáváním do polévky / už nevaříme / a je-li třeba, přisolíme. Na talířích ozdobíme sýrovými křupinkami a chřestovými hlavičkami.

  3. Příprava křupinek: rozehřejeme pánvičku s nepřilnavým dnem a nasypeme na ni několik proužků z nastrouhaného parmezánu. Když se sýr roztaví, pánvičku odstavíme, necháme zchladnout a ztuhlé křupinky odloupneme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!