Chřestová polévka jemná jako hedvábí

Recepty, Polévky

Suroviny

svazek zeleného chřestu
bílá část z 1 menšího pórku
citronová šťáva
1 šalotka
lžíce hladké mouky nebo 3-4 brambory
1/2 l smetany
2 dl lehkého šumivého vína (např. Prosecco)
máslo
olivový olej
sůl, bílý pepř
popř. cukr

Postup přípravy receptu

  1. Chřest očistíme jemnou škrabkou, která bere jen tenkou vrstvičku. Ze slupek uvaříme vývar s trochou cukru a citronovou šťávou dle chuti a necháme chladit. Pak přecedíme. Od chřestů odlomíme špičky, které odložíme a zbytek chřestu nakrájíme na kousky.

  2. Bílou část pórku a šalotku nakrájíme najemno a zpěníme na másle a oleji, zasypeme moukou nebo přidáme kostičky brambor, osmahneme, zalijeme vývarem, rozmícháme, uvedeme k varu, přidáme nakrájený chřest a vaříme za občasného míchání asi 20 minut. Pak přilijeme víno, smetanu, dochutíme solí a pepřem a provaříme. Rozmixujeme a pak propasírujeme nebo přecedíme přes hustý cedník.

  3. Na másle osmahneme odložené hlavičky chřestu, kterými jednotlivé porce polévky ozdobíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!