Bramborovo-sýrové placičky (vafle)

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

300 g vařených brambor, oloupaných
80 g tvrdého sýru - Gouda, Čedar, Eidam, Ementál...
20 g rozpuštěného másla
50 ml mléka
2 vejce
2 lžíce pažitky (nebo jiné bylinky)
40 g hladké mouky
lžička prášku do pečiva
jedlá soda na špičku nože
sůl
pepř mletý
0,5 lžičky sušeného česneku

Postup přípravy receptu

  1. Brambory nastrouháme nebo rozmačkáme do mísy, přidáme jemně nastrouhaný sýr (výraznější je lepší), zasypeme moukou s kypřidly, solí (s tou opatrně, sýry jsou slané), kořením, bylinkami. Máslo rozpustíme, zalijeme mlékem a rozmícháme s vejci. Přilijeme do mísy a vše dobře zpracujeme.

  2. Z těsta postupně odebíráme a v rozpálené nepřilnavé pánvi s troškou oleje nebo ve vaflovači děláme zlatavé placičky či vafle.

  3. Pokud děláme vafle, hustoty těsta se nebojíme, jen je potřeba těsto lžící trochu rozprostřít.

  4. Podáváme se zeleninovým salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!