Mleté kuřecí kuličky ve fazolkové omáčce

Recepty, Mleté maso

Suroviny

400 g mletého kuřecího masa (měla jsem prsa a stehna napůl)
1 vejce
1 šalotka nadrobno nakrájená
1 stroužek utřeného česneku
1 lžička mleté papriky
1 lžíce Solamylu
4 lžíce smetany
cca 3 lžíce strouhanky
sůl
pepř
Omáčka:
1 cibule
400 g mladých fazolových lusků
lžíce másla + olej
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce zakysané smetany
100 ml sladké smetany
mléko dle potřeby
4 kuličky nového koření
1 bobkový list
sůl
bílý pepř
cukr podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Maso smícháme se všemi surovinami do kompaktní směsi. Dochutíme a necháme půl hodiny odpočinout. Mezitím očistíme omyté fazolky. Oddělíme tvrdé konce a nakrájíme (já je stříhám) na menší kousky.

  2. Fazolky zalijeme vodou jen tak, aby byly potopené, osolíme vodu a vaříme je asi 4-5 minut. Vytáhneme děrovanou naběračkou do ledové vody a vývar uchováme.

  3. Z odpočinutého masa uděláme mokrýma rukama kuličky velikosti ořechu. Do vyšší pánve dáme trochu oleje a kuličky opečeme, až začnou chytat barvu. Nemusí být úplně propečené, budou se ještě vařit.

  4. Kuličky z pánve vytáhneme a přidáme máslo, koření a nakrájenou cibuli. Po zpěnění přisypeme mouku a restujeme pár minut. Zalijeme vývarem z fazolek a mlékem.

  5. Omáčku přivedeme k varu a vrátíme kuličky. Vaříme dalších 5 minut a přidáme okapané fazolky. Po krátkém vaření smícháme trochu omáčky se smetanou a přidáme k omáčce.

  6. Vše společně pár minut provaříme. Omáčku dochutíme pepřem a případně cukrem nebo solí. Podáváme s vařenými bramborami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!