Újezdecké rohlíky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

300 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
200 g celozrnné mouky
1 kostka droždí (42 g)
1 lžička moučkového cukru
2 lžičky soli
110 g sádla
100 ml mléka
400 ml vody
vlahé mléko na potření
hrubá sůl na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Do vlahého mléka dáme rozdrobené droždí, cukr, 1 lžíci mouky, rozmícháme a asi 10 minut necháme kynout kvásek. V míse smícháme proseté mouky se solí, přidáme změklé sádlo, vlahé mléko, kvásek a vypracujeme těsto, které se nelepí mísy ani rukou a necháme v teple 1 hodinu vykynout.

  2. Vykynuté těsto na vále rozdělíme na 4 bochánky. Každý bochánek vyválíme, spíše rozmačkáme rukou, těsto není tak tuhé do kruhu o průměru asi 28-30 cm a rozřežeme na 4 dílky. V každém dílku nařízneme střed asi 2 cm a pevně srolujeme, rohlík vezmeme do ruky a konec opatrně stočíme dozadu, to samé uděláme i s druhým koncem. Rohlík dáme na plech s pečícím papírem a ohneme je trochu do oblouku, špička musí být pod rohlíkem. Necháme je 20 minut kynout.

  3. Rohlíky opatrně potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí a dáme do předem vyhřáté trouby na 210°C na 20-30 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!