Bramborové placky (nejen) se zelím

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

500 g vařených brambor - oloupaných
300 g kysaného zelí - okapaného
100 g uzeného masa nebo slaniny, salámu, škvarek...
1 vejce
4 lžíce hrubé mouky
1 stroužek česneku (větší)
1 lžička mleté sladké papriky
pepř mletý
sůl
olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě, scedíme a rozšťoucháme. Přidáme okapané zelí, pokrájené uzené maso (slaninu, škvarky...), nastrouhaný česnek, pepř, papriku, a dle chuti osolíme, je-li třeba.

  2. Dobře promícháme a směs dle potřeby (druhu brambor) zahustíme moukou tak, aby nám z ní šly tvarovat placičky, které pak v rozpáleném oleji smažíme z obou stran dozlatova a dokřupava. Po osmažení odkládáme na ubrousek, odsát přebytečný tuk.

  3. Podáváme teplé i studené, jako hlavní chod, přílohu nebo chuťovku k pivu.

  4. Varianta pro vegetariány: maso vynecháme a směs můžeme dochutit například tymiánem, majoránkou, nebo maso nahradíme uzeným tofu či šmakounem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!