Zelné bramborové vošouchy (bramboráčky, cmunda)

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

4 celozrnné bagety (Lidl)
3/4 plechovky kysaného zelí (Lidl)
3 brambory o něco větší, než střední (nastrouhat na malých slzách)
cca přes půl litru mléka + přidat podle potřeby
2 vejce
10-15 dkg Oravské či anglické slaniny (na kostičky)
5 dkg špeku (na menší kostičky)
1 cibule nadrobno
3 stroužky česneku (lis nebo struhadlo)
hrst majoránky rozemnout
pepř podle chuti (dávám na toto množství 1.5 lžičky)
sůl podle potřeby (raději nedosolit než přesolit, dosolit se může vždycky)
olej (pod cibulku a na smažení, na vymazání plechu)
máslo (pod cibulku a pro natření pečených placiček)

Postup přípravy receptu

  1. Starší oschlé bagety nakrájíme na plátky, vložíme do mísy a zalijeme mlékem. Snažíme se namačkat je do mléka, pokud chybí, trochu dolijeme. Na pánev dáme špek, až se rozpustí, přidáme trochu oleje a plátek másla, cibuli a nakrájenou slaninu. Mícháme asi 5 minut. Pak přidáme lehce vyždímané zelí a společně restujeme. po 10 minutách přikápneme občas trošku vody a ještě chvíli dusíme, než se voda odpaří. Ještě jednou totéž.

  2. Pečivo v míse pořádně rozmačkáme s mlékem na kaši. Přidáme nastrouhané brambory, koření, vejce a další ingredience, promícháme. Přisypeme zchladlou směs z pánve a rozmícháme.

  3. Plech vymažeme, lžící dáváme malé hromádky a utvoříme placičky. Do vyhřáté trouby na 200°C vložíme plech na 20-25 minut. Další část smažíme na nepřilnavé pánvi pěkně do křupava na lžíci oleje a kousku másla. Upečené placičky ještě na plechu lehce potřeme tuhým máslem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!