Koláč se zelím a slaninkou

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Křehké těsto:
300 g hladké mouky
100 g Hery (nebo másla)
200 g kysané smetany
1 lžička sody
špetka soli
1 lžička cukru
Náplň:
1 hrst mražených hub (mohou být samozřejmě i čerstvé. Pokud máme sušené, předem je namočíme)
kmín
sůl
pepř
1 lžíce másla nebo oleje
100 g slaniny
1 větší cibule nakrájená nadrobno
cca 400 g bílého kysaného zelí (když je příliš kyselé, propláchneme je vodou)
100 g sýra Goudy (plátky nebo strouhaný)

Postup přípravy receptu

  1. Mouku promícháme s cukrem, solí a sodou, přidáme změklou (nebo pokud nechceme čekat tak nastrouhanou) Heru a zakysanou smetanu. Rukama rychle vypracujeme těsto, zabalíme do folie či igelitového sáčku a hodinku je chladíme v lednici.

  2. Houby opečeme s pepřem, kmínem a solí na lžíci másla a dusíme doměkka tak, aby na konci nezbyla žádná tekutina. Na slanině opečeme cibuli dozlatova, přidáme k ní zelí a krátce podusíme. Smícháme s houbami a necháme vychladnout (stačí, aby byla náplň vlažná).

  3. Formu vyložíme pečicím papírem a vložíme do ní vyválené těsto. Dno koláče je lepší propíchat vidličkou. Na ně pak rozložíme zelnou směs. Pečeme při 180° C cca 20–30 minut. Pak povrch poklademe (posypeme) sýrem a ještě 15 minut dopékáme.

  4. Je výborný horký i studený, podáváme jako oběd, večeři nebo pohoštění k pivu. Studený se lépe krájí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!