Koláč se zelím a slaninkou
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Křehké těsto:
- 300 g hladké mouky
- 100 g Hery (nebo másla)
- 200 g kysané smetany
- 1 lžička sody
- špetka soli
- 1 lžička cukru
- Náplň:
- 1 hrst mražených hub (mohou být samozřejmě i čerstvé. Pokud máme sušené, předem je namočíme)
- kmín
- sůl
- pepř
- 1 lžíce másla nebo oleje
- 100 g slaniny
- 1 větší cibule nakrájená nadrobno
- cca 400 g bílého kysaného zelí (když je příliš kyselé, propláchneme je vodou)
- 100 g sýra Goudy (plátky nebo strouhaný)
Postup Koláč se zelím a slaninkou
Postup přípravy receptu
-
Mouku promícháme s cukrem, solí a sodou, přidáme změklou (nebo pokud nechceme čekat tak nastrouhanou) Heru a zakysanou smetanu. Rukama rychle vypracujeme těsto, zabalíme do folie či igelitového sáčku a hodinku je chladíme v lednici.
Houby opečeme s pepřem, kmínem a solí na lžíci másla a dusíme doměkka tak, aby na konci nezbyla žádná tekutina. Na slanině opečeme cibuli dozlatova, přidáme k ní zelí a krátce podusíme. Smícháme s houbami a necháme vychladnout (stačí, aby byla náplň vlažná).
Formu vyložíme pečicím papírem a vložíme do ní vyválené těsto. Dno koláče je lepší propíchat vidličkou. Na ně pak rozložíme zelnou směs. Pečeme při 180° C cca 20–30 minut. Pak povrch poklademe (posypeme) sýrem a ještě 15 minut dopékáme.
Je výborný horký i studený, podáváme jako oběd, večeři nebo pohoštění k pivu. Studený se lépe krájí.