Bramborové foukánky

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

750 g brambor
400 g hrubé mouky
50 g másla
50 g droždí
300 ml mléka
1 lžička cukru
2 žloutky
1 vejce
špetka soli
olej na smažení
borůvková marmeláda

Postup přípravy receptu

  1. Do poloviny vlažného mléka rozdrobíme droždí, pocukrujeme špetkou cukru, zamícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.

  2. Brambory uvaříme den předem, oloupeme, nastrouháme na jemno, přidáme hrubou mouku, žloutky, zbylé mléko, špetku soli a rozpuštěné máslo, vše dobře promícháme.

  3. Přidáme kvásek a vypracujeme tužší těsto, které pak zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout.

  4. Z vykynutého těsta vyválíme tenký plát a vykrajujeme kolečka. Kolečka necháme na teplém místě ještě vykynout a pak je smažíme v dostatečném množství horkého oleje dozlatova po obou stranách.

  5. Hotové foukánky na chvíli položíme na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!