Božský jahodový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

KORPUS:
250 g hladké mouky
125 g cukru krupice
125 g másla
1 vejce
1 sáček vanilkového cukru
1 lžíce kypřicího prášku
špetka soli
TĚSTO:
250 g Mascarpone
200 g šlehačky
50 g cukru krupice
1 vanilkový lusk nebo sáček vanilkového cukru (Dr. Oetker)
1 citrón
NA OZDOBU:
500 g jahod nebo jakéhokoliv ovoce
1 sáček dortové želatiny (Dr. Oetker)

Postup přípravy receptu

  1. Elektrickou troubu rozehřejte na 180C, Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou.

  2. V míse utřete máslo s vejcem do zlatavé pěny. Přisypte cukr s vanilk. cukrem, špetku soli a mouku smíchanou s kypřicím práškem. Promíchejte a rukou uhněťte jednolité pevnější těsto.

  3. Vyložte jím dortovou formu a pečte 20min, těsto zezlátne.

  4. Upečené těsto vyndejte (mně se nepovedlo) a nechte na mřížce vychladnout.

  5. Jahody odstopkujte, omyjte a přepulte. Nechte okapat v cedníku.

  6. Těsto: Mascarpone smíchejte s cukrem, přidejte zrníčka vanilk. lusku nebo přidejte vanilk. cukr, nastrouhanou kůru z citronu a zhruba 2 lžíce citron. šťávy. Promíchejte dohladka. Šlehačku ušlehejte dotuha a promíchejte s krémem z mascarpone.

  7. Krém natřete na korpus a navršte na něj jahody. Dortovou želatinu připravte dle návodu na sáčku a nalijte na jahody. Dejte na hodinu odpočinout do chladu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!