Božský čokoládový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

na korpus:
180 g hladké mouky
400 g krupicového cukru
80 g kakaa (na pečení nebo holandského)
1,5 lžičky jedlé sody
0,75 lžičky soli
2 vejce
1 hrnek (240 ml) podmáslí
0,5 hrnku (113 g) rozpuštěného másla
1 lžíce vanilkového extraktu
1 hrnek (240 ml) horké kávy (nebo 2 ČL instantní kávy rozpuštěné v 1 hrnku (240 ml) horké vody)
na máslový krém:
1 hrnek (226 g) másla (změklého)
0,5 hrnku (60 g) kakaového prášku (holandského)
4 hrnky (480 g) moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
5 - 6 lžic smetany (31%)

Postup přípravy receptu

  1. korpus: Troubu předehřejeme na 180°C a dna 2 dortových forem vel. 20 cm vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem a vysypeme moukou. Ve velké míse nebo v míse kuchyňského robotu promícháme mouku, cukr, kakao, sodu a sůl. Přidáme vejce, podmáslí, rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt a umícháme dohladka (cca 3 minuty). Stěrkou opatrně vmícháme horkou kávu. Těsto bude řídké.

  2. Těsto rovnoměrně rozdělíme mezi 2 formy a pečeme cca 35 minut nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed dortu není po vytažení suchá.

  3. Necháme vychladnout ve formách, cca 15 minut, potom vyndáme z formy a necháme zcela vychladnout. Vychlazené korpusy rozřízneme, abychom získali 4 pláty.

  4. máslový krém: Máslo a kakao ušleháme ve velké míse kuchyňského robotu dohladka. Vmícháme vanilkový extrakt a moučkový cukr. Přidáváme postupně lžíce smetany, dokud nebude mít krém správnou konzistenci. Množství krému vystačí na dort vel. 20 cm.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!