Božský JAREK (JAhodovo-REbarborový Koláč)

Recepty, Moučníky

Suroviny

Drobenka:
70 g třtinového cukru
70 g pískového cukru
1 skořicový cukr
špetka soli
230 g hladké mouky
150 g másla
Ovoce:
500 g loupané a pokrájené rebarbory
500 g očištěných a pokrájených jahod
150 g krupicového cukru
půl balíčku vanilkového pudinkového prášku
Těsto:
2 velká vejce
2 žloutky
160 g zakysané smetany
260 g hladké mouky
200 g cukru (půl na půl třtinový a pískový)
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
půl lžičky soli
180 g másla (změklého, pokrájeného na kousky)

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si drobenku smícháním všech surovin, prsty spojíme směs tak, aby se dělaly hrudky. Můžeme odložit do lednice.

  2. Dále si dáme do mísy rebarboru, jahody, cukr a pudinkový prášek a vše promícháme.

  3. A jdeme na těsto. V jedné nádobě promícháme vejce, žloutky a zakysanou smetanu. V druhé míse nebo v robotu smícháme mouku, cukry, sodu, prášek do pečiva, sůl a máslo. Přidáme si lžíci směsi z vajec a smetany a zpracujeme vlhké těsto (já dělala prsty) a postupně přidáme i zbytek směsi z vajec a smetany (na to už použijeme vařečku).

  4. 3/4 těsta vlijeme na velký plech vyložený pečícím papírem a rozetřeme po celé ploše. Na těsto navršíme směs ovoce a lžící na něj klademe kopečky zbylého těsta - cik cak, kam se zrovna vejde. Navrch rovnoměrně nasypeme drobenku, aby pokryla celou plochu koláče.

  5. Dáme péct do vyhřáté trouby na 160°C, pečeme 45-50 minut, zkusíme párátkem, zda je koláč upečený. Měl by být krásně zlatavě hnědý.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!