Masové šišky v zeleninovo - vínové omáčce

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

na masové šišky budeme potřebovat:
600 g mletého vepřového masa
50 ml smetany na vaření (stačí 10%)
1 menší cibuli nakrájenou nadrobno
5 lžic Solamylu
2 lžíce nasekané zelené petržele
sůl
mletý pepř
podle potřeby na dohuštění strouhanku
dále budeme potřebovat:
150 g Gazdovské slaniny
150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
300 ml polosladkého bílého vína (použila jsem Pálavu)
1 lžíci oleje
3 větší cibule
1 bobkový list
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
na naředění sladkou smetanu (10%)
na dochucení podle potřeby sůl
cca 5 lžic oleje (pod slaninu a na osmažení masových šišek)

Postup přípravy receptu

  1. Mleté maso důkladně promícháme s uvedenými surovinami a necháme alespoň půl hodiny uležet.

  2. Mezitím nakrájíme slaninu a cibuli nadrobno a kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle.

  3. V širším kastrolu na lžíci oleje orestujeme slaninu. Přidáme nakrájené cibule, nastrouhanou zeleninu, sůl, kuličky koření a bobkový list. Promícháme, cca 3minuty restujeme a poté odstavíme na chvíli stranou.

  4. Z uleželé masové směsi vytvarujeme větší “šišky“, které ze všech stran prudce na pánvi s trochou oleje osmažíme.

  5. Osmažené maso naskládáme do kastrolu na zeleninu, pánev vypláchneme troškou horké vody a nalijeme k masu.

  6. Přidáme víno, promícháme ode dna a přikryté poklicí dusíme slabým varem 15 minut.

  7. Masové šišky ze zeleniny vyndáme na talíř, koření vybereme a vyhodíme.

  8. Ponorným mixérem rozmixujeme celý obsah v kastrolu. Podle potřeby dochutíme solí, naředíme smetanou na námi požadovanou hustotu a necháme převařit.

  9. Maso dáme nazpět do kastrolu, prohřejeme a podáváme. Jako příloha se hodí vařené brambory, knedlík, nebo rýže.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!