Anglické koláčky k čaji o páté

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g polohrubé mouky
1 vejce
25 g cukru moučka
špetka soli
125 g měkkého másla
2 kávové lžičky jedlé sody
275 ml podmáslí
4 lžičky vinného kamene (viz foto)
1 vejce na potření
cca 6 lžic krystalového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku, cukr, sodu, sůl, vinný kámen, promícháme. Přidáme změklé máslo (lze nastrouhat), vejce, podmáslí. Vše v míse zpracujeme lehce a rychle rukou v těsto (resp. z prstů si uděláme míchátko a jen prsty mícháme - ne dlouho).

  2. Poté těsto přendáme na lehce vysypaný vál. Vyválíme placku cca 1,5 cm silnou a pomocí kulatého vykrajovátka vykrájíme koláčky.

  3. Každý koláček potřeme na vrchu vejcem a namočíme potřenou stranou do krystalového cukru. Klademe na plech, vyložený pečícím papírem.

  4. Pečeme ve vyhřáté troubě (220°C) cca 10 minut dozlatova. Koláček je upečený, pokud na něj zespoda poklepeme a dutě zní;-)

  5. Po vychladnutí rozpůlíme, potřeme džemem a ušlehanou smetanou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!