Žitný chleba

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

50 g žitného kvásku
300 g vody
300 g žitné chlebové mouky
- vše promícháme a necháme asi 12-14 hodin vykvasit
Dále:
200 g žitné chlebové mouky
60-80 g podmáslí
2 lžičky soli
kmín podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. K rozkvasu z předešlého dne přidáme zbylé suroviny a krátce, ale dobře promícháme.

  2. Necháme v teple místnosti 2-2,5 hodiny kynout, pak těsto stěrkou vyškrábneme na naolejovanou desku stolu.

  3. Rukama, rovněž potřenýma olejem, vytvarujeme bochník a vložíme ho kynout do dobře vysypané ošatky. (Raději ho ale položím na čistou utěrku, posypanou moukou nebo otrubami, a i s ní teprve potom dám do ošatky.)

  4. Přibližně po 2 hodinách by měl být bochník nakynutý, vyklopíme ho tedy na plech nebo rovnou do trouby na nahřátou dlaždici a upečeme (250°C/5-10 minut, dopékat na 210-220°C).

  5. Chléb nekrájíme čerstvý, střída by mohla být mazlavá. Nakrájíme ho nejdříve po 12-24 hodinách od upečení.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!