Jablka pro výrobu müsli (sušení v troubě)

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

1 kg jablek (5-8 ks podle velikosti)

Postup přípravy receptu

  1. Oloupeme jablka škrabkou na brambory.

  2. Vykrojíme část s jádry.

  3. Rozehřejme troubu na teplotu cca 50-60°C. Jablka ještě nerozkrájené můžeme dát na 1-1,5 h předsušit.

  4. Nakrájíme jablka na tlusté plátky, cca 8 mm. U malého jablka je to 6 plátků, u velkého 8.

  5. Dáme na sušící síto nebo na plech. Nejlépe se suší na sítu. Na plechu se suší jen z jedné strany. Síto by nemělo být z plastu. Rámeček síta ze dřeva zvládne i 60°C.

  6. Dáme sušit na 1-1,5 h.

  7. Poté troubu na chvíli trochu otevřeme, aby se vyměnil vzduch, jablka promícháme a zase dáme sušit.

  8. Toto opakuji za sebou 3x dopoledne a 3x odpoledne, případně i večer. Mezi sušeními taky vytřu vlhkost z trouby.

  9. Na noc dám jablka na sítu na topení.

  10. Druhý den nakrájím jablka na hranolky a celý proces sušení opakuji znovu. Během druhého dne většina vlhkosti vyprchá. Ty tenčí hranolky, které jsou už suché nakrájím na čtverečky, ty větší a vlhčí ještě ne.

  11. Třetí den by už hranolky měly být skoro suché, nesmí být moc vlhké. Nakrájím je na čtverečky a suším stejným způsobem.

  12. Čtvrtý den, jsou-li kostičky suché, sesypu vše do krabice. Výsledné kostičky mají 5-6 mm.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!