Žitné chlebové dalamánky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

340 g tmavé žitné mouky (chlebové)
80 g pšeničné hladké mouky
20 g droždí
20 g másla
100 ml mléka
150 ml vlažné vody
1 vrchovatá lžička soli
1 lžička cukru
30 g slunečnicových semínek
7 g lněného semínka

Postup přípravy receptu

  1. Do kastrůlku vložíme máslo, přilijeme mléko a lehce zahřejeme, máslo necháme rozpustit.

  2. Do misky nasypeme mouku, semínka, sůl a uprostřed uděláme důlek. Do důlku nasypeme rozdrobené droždí a lžičku cukru. Zalijeme mlékem a necháme asi 5 minut odstavené. Poté k surovinám přilijeme vlažnou vodu a pomalu propracováváme. Těsto je hutné a zpočátku se bude lepit. Pro lepší manipulaci těsto dále vypracováváme na vále, dokud nedostane pružnou a kompaktní konzistenci. Zpracované těsto vložíme zpět do mísy, lehce potřeme vodou a necháme alespoň hodinu kynout na teplém místě (např. v lehce vyhřáté troubě). Během kynutí těsto znovu prohněteme.

  3. Těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a propracujeme. Z těsta nakrájíme 5 (záleží na vás) kousků, z nichž utvoříme dalamánky. Každý z nich třikrát na šikmo nařízneme. Plech, na kterém budeme péct, si na chvíli dáme nahřát do trouby a dalamánky na něm pod pečícím papírem necháme ještě 10 – 15 minut kynout. Poté je potřeme vodou a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme 45 minut. V půli pečení je opět potřeme vodou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!