Žemlovka alá nejsou jablka

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

10 rohlíků
800 g meruňkový kompot
0,5 l mléka
měkký tvaroh ve vaničce
250 ml šlehačka 30%
4 vejce
1 balení vanilkového cukru
rozinky
cukr krystal (podle chuti)
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Necháme odkapat kompot. 2 vejce a vanilkový cukr vyšleháme v míse do pěny, přidáme mléko a zhruba půlku šťávy z kompotu, znovu vyšleháme.

  2. Vyšleháme šlehačku v tuhý krém, přidáme tvaroh, 2 žloutky a podle chuti přisladíme, znovu vyšleháme. Do hotové krému přisypeme pár rozinek, zamícháme.

  3. Vymažeme si máslem pekáček. Rohlíky nakrájíme jako na jednohubky, důkladně namočíme ve směsi a vyložíme jimi dno pekáčku.

  4. Polijeme trochou šťávy z kompotu, potřeme polovinou krému, naskládáme polovinu meruněk a jdeme na druhé kolo. Rohlíky znovu namočit, naskládat, polít, potřít zbývajícím krémem, naskládat poslední meruňky a naposledy přikrýt namočenými rohlíky. Ještě navrch poskládáme pár plátků másla.

  5. Rozehřejeme si troubu na 200°C. Než se trouba zahřeje na požadovanou teplotu, vyšleháme bílky v sníh. Podle chuti můžeme přisladit.

  6. Sněhem pokryjeme žemlovku (ale není to nutné, je dobrá i bez toho) a pečeme dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!