Zelné závitky pikant bezmasé

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

10 velkých zelných listů (na každý závitek počítám 2 listy)
200 g čerstvého sýru (já použila Domácí lučinu)viz. odkaz v poznámce
1 starší houska nebo rohlík namočené v mléce
1 červená paprika
1 žlutá paprika
hrst zelených fazolek
2 menší cibule
2 stroužky česneku
strouhanka
2 vejce
1 sklenka harissy
200 ml vývaru
100 ml smetany na vaření (může být i zakysaná)
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
sůl
olej

Postup přípravy receptu

  1. Povařeným zelným listům seřízneme silná žebra a položíme si vždy 2 listy na sebe. Nakrájíme 1 cibulku na jemno, papriky na kostičky, fazolky na menší kousky, přidáme vymačkané pečivo, vejce, polovinu sklenky harissy, 1 stroužek česneku a vmícháme čerstvý sýr. Náplň by měla mít konzistenci stejnou, jakou děláme z mletého masa, takže zahustíme strouhankou a osolíme. Náplň klademe na zelné listy a zabalíme do závitku.

  2. V pekáčku restujeme druhou cibulku a česnek, přidáme zbytek harissy, koření, zalijeme vývarem, osolíme a vložíme zelné závitky. Pokud nám zbyla nějaká zelenina, přidáme ji do pekáčku. Přikryté dáme do rozpálené trouby a pečeme cca 45 minut, pokud je potřeba, podlijeme.

  3. Nakonec odkryjeme a ještě chvilku dopečeme. Závitky vyjmeme a do výpeku vlijeme smetanu, kterou necháme provařit. Kdo chce, může si šťávu podle potřeby zahustit. Dochutíme a vrátíme závitky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!