Zelná polévka z hlávkového zelí

Recepty, Polévky

Suroviny

polovina malé hlávky bílého zelí
1 stonek řapíkatého celeru
nakládaná loupaná rajčata
1 lžíce sádla
1 lžíce hladké mouky
2 lžičky sladké papriky
sůl
1 ks maďarské klobásy (nebo jiné kvalitní)
podle chuti chilli

Postup přípravy receptu

  1. Na kráječi na jemno nakrájíme zelí, přidáme nakrájený řapík, zalijeme množstvím vody asi 2 cm nad zelí a vaříme 10 minut. Zatím nakrájíme oloupanou klobásu na kolečka a rozmixujeme nebo alespoň vidličkou rozmačkáme rajčata na pyré. Uděláme ze sádla a mouky světlou jíšku, odstavíme mimo teplo a vmícháme papriku a trochu soli (zabrání vytvoření žmolků).

  2. Rajčatové pyré vlijeme k zelí, přidáme klobásu a když se začne opět vařit přidáme udělanou jíšku. Podle chuti dosolíme a kdo má rád přidá chilli. Ještě krátce 5-10 minut povaříme a podáváme jako sytou polévku nebo hlavní jídlo s pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!